ЦУК: 1.988 повици на 112 во последното деноноќие – превртената цистерна во Битолско ќе се отстранува денеска

Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека во последното деноноќие имало вкупно 1 988 повици на Единствениот повикувачки број за итни случаи 112, од коишто „реални“ повици биле 45,62%, а 54,38% биле за други потреби на граѓаните што не биле итни. Кон Полиција биле упатени 62,18%, кон Итната медицинска помош 34,87%, a кон пожарникарите 1,27% од реалните повици кон 112 во ЦУК. Инаку, имало 1 085 повици за итни случаи на 112 за во ЦУК, што се вкупен збир од тие што биле за комбинирано решавање од „реални“ повици 3,52% и на 55% именувани како „неитни повици“, биле предмет на примање, на обработка во ЦУК, а и на директно координирање за нивно решавање со институции и служби во Системот за управување со кризи.

Од пожари на отворено има само еден беше пријавен и документиран во последното деноноќие во Скопскиот регион.

РЦУК Битола, извести дека во 09:30 часот вчера добиено известување за случена сообраќајна незгода, конкретно за превртена цистерна со плин во близина на с.Вашарејца во Општина Битола. Интервенирале комбинирано на терен пожарникарите од ТППЕ Битола со 4 пожарникари со 1 ПП возило, МВР СВР Битола и Итна медицинска помош – Битола. Возачот на камионот бил лесно повреден и е пренесен во клиничката болница во Битола. Поради немање соодветна механизација, во тој реон, извлекувањето на цистерната ќе се изврши во текот на денешниот ден.

Сите итни случаи се пријавуваат на Единствениот повикувачки број за итни случаи 112 во ЦУК, особено кога граѓаните имаат животозагрозувачки ситуации.

ЦУК апелира и потсетува, да не се пали вегетација на отворено и за редовно чистење на локалните одводни канали и да не се фрлаат отпадоци во каналите.

Истовремено, ЦУК информира дека потребно и е корисно да се следат препораките и информациите од медиумите за превенција, а и за реагирање при итни случаи.ЦУК: 1 988 повици на 112 во последното деноноќие, сами еден пожар на отворено, превртената цистерна со плин во Битолско ќе се отстранува денеска и апел за одржување и чистење на локалните канали за одводнување и да не се пали вегетација на отворено

Претходна вестКазнети 154 возачи во Скопје, 14 возеле без возачка дозвола
Следна вестИ после скопјани за сите други ќе кажат дека се провинцијалци