Денеска протест против рудникот во Иловица

Еко активистите од „Здрава котлина“ денеска од 11 часот ќе протестираат против рудникот во Иловица. Блокадата ќе се одржи на крстосницата во центарот на Струмица веднаш до градскиот пазар „Глобал“. „Здрава котлина“ ги објави на својот фејсбук-профил барањата, како што велат, за заштита на јавниот интерес, здравјето на луѓето и животната средина:

1. Бараме итно и неодложно одземање на криминално споената концесија за рудникот Иловица-Штука, поради прекршување на Законот за минерални суровини во однос на условите за добивање концесија и за спојување на концесии. Особено отежнувачка околност е залогот врз концесијата во финансиска кредитна трансакција со Ројал Голд, кој се јавува како трето лице. Целата оваа конструкција не е законска!

2. Бараме разрешување на претседателите на Управниот и на Вишиот управен суд, поради тендециозна и погрешна примена на законите и постапките, како и поради донесување сосема различни пресуди во зависност од моментот. Врвот беше последната пресуда за враќање на концесијата, што е различна од сите претходни 11 пресуди во пинг-понг процесите изминатите 4 години, а е директно поврзана со влезот на НД Груп со 25% удел во Еуромакс Ресурси.

3. Бараме одговорност од сите одговорни лица од Владата и од надлежните министерства, кои биле вклучени во овој нелегален процес на спојување на концесиите. Сите што се огрешиле пред законот треба да бидат соодветно казнети, зашто е груба манипулација тврдењето дека спојувањето е принудно поради одлука на судот. Во пресудата е јасно наведено дека судот одбива да ги спои концесиите и оти е тоа дискрециона одлука на Владата, дали ќе ги спои или не.

4. Бараме Државната комисија за спречување корупција да поведе постапка за испитување на дејствувањата и релациите меѓу сите вклучени одговорни лица, од аспект на тргување со моќ и политичко влијание, инсајдерско тргување, злоупотреба на службена положба и овластување, како и здружување и заговор помеѓу политичко-економски структури со извршната и со судската власт за потенцијално огромно оштетување на буџетот на државата. Постојат силни индиции за можна корупција и организиран економски криминал на повеќе нивоа, почнувајќи од влез во сопственичка структура, преку влијание во судот и извршната власт, до обезбедување документи и дозволи.

На протестот присуство најави и министерката за животна средина, Каја Шукова.

Претходна вестДа се одложи наметнатиот рок за промена на личните документи
Следна вестНовак продолжува да ја менува историјата на тенисот, собори уште еден нереален рекорд, за Ѓоковиќ само небето е граница!