Изведена мултиорганска трансплантација на органи – пациенти добија срце, црн дроб, бубрези, а во следните денови и коскени ткива

Направена е уште една мултиорганска трансплантација на органи во којашто еден пациент доби срце, еден пациент доби црн дроб а двајца пациенти добија бубрези, информира денеска Министерството за здравство. Во соопштението се додава дека по вчерашните успешни трансплантации во наредните денови пациенти од Универзитетската клиника за ортопедија ќе имаат шанса да добијат и коскени ткива.

Министерот за здравство Илир Демири упати огромна благодарност до семејството на донорот коешто се одлучи да ги донираат органите од нивниот близок и притоа да спасат најмалку 4 животи.

-По добиената согласност во вторникот, вчера во раните утрински часови започнаа трансплантациите на срце, црн дроб, бубрези и коскени ткива. Упатувам огромна благодарност до семејството на донорот кои повторно не потсетија на важноста, на емпатијата и на хуманоста и во најтешките моменти од животот. Нивната одлука денес значи нов живот за некого, од вчера спасуваме најмалку 4 животи. Дарувањето органи е највисокиот чин на алтруизам кои сите нас не прави подобри луѓе спасувајќи човечки животи. Голема благодарност и до сите медицински тимови кои овие 48 часа работат со пациентите и се грижат за нивното здравје, истакнува Демири.

Од 2020 година досега трансплантирани се 11 срца, 4 црни дроба, 38 бубрези и 24 коскено ткива, вкупно 77 органи што живот значат.

Претходна вестВнукот на Али Ахмети поради „транзиција на стратешкото лидерство“ се повлекува од Соравија
Следна вестКостадинов ја „предаде“ власта на карневалистите, започна струмичкиот карневал