ЈП „Водовод и канализација“: Водата во Скопје е безбедна за пиење

Водата во Скопје е безбедна за пиење, покажуваат резултатите од испитувањата направени на 194 примероци на 49 мерни места во градот. Како што соопштуваат од ЈП „Водовод и канализација“ биле земен примерок од 49 места во градот.

-Секторот за санитарна контрола во периодот од 11 до 15 декември зеде 194 примероци за физичко-хемиска и 194 примероци за микробиолошка анализа на вода за пиење од 49 мерни места во Градот Скопје. Согласно добиените резултати од испитувањата, сите примероци одговараат на Правилникот за барања за безбедност и квалитет на водата за пиење, се вели во денешното соопштение од ЈП „Водовод и канализација“.

Јавното претпријатие, како што се наведуваат оттаму, со цел подобра информираност на граѓаните на град Скопје, овие податоци ги објавува во неделниот извештај за квалитетот и безбедноста на водата за пиење, добиен од анализите спроведени во Секторот за санитарна контрола, кој е всушност прва лабораторија во државата која го акредитира своето работење според стандардот ИСО17025:2018.

Претходна вестСистемот „Најди ме“ за исчезнати лица стартува и во Македонија
Следна вестИталија ја заменува Бугарија како најевтина ски дестинација во Европа