Левица: Нефи ја отстрани спомен плочата на НОБ во Охрид, СДС и ДПМНЕ молчат

-Фирмата „Нефи Ик”, тендер партнерот на градоначалникот на Охрид, Кирил Пецаков, пред својата дивоградба во Охрид ја искрши и отстрани спомен – плочата на Охридскиот судски процес во кој на 26 и 27 ноември 1941 година, беа осудени со казна затвор и смртна казна, група комунисти, поради организирање вооружено востание на македонскиот народ против бугарскиот фашистички окупатор. За жал, никој од надлежните не реагира, велат од „Левица“.

Од оваа партија објаснуваат дека Кон крајот на август 2023 година, градежен инспектор утврдил отстапување од проектот за реконструкција, го затворил градилиштето и донел решение за отстранување на нелегалните доградби на објектот.

-Но, и покрај тоа градежните активности продолжија. Локалниот шериф, Нефи Усеини, не само што не постапи по решението на градежниот инспектор, туку се дрзна да ја отстрани спомен – плочата на борбата на македонскиот народ против бугарскиот фашистички окупатор!

И додека Левица организираше протести против бугарскиот фашистички клуб „Цар Борис Трети“, против глорификација на фашизмот, тука во непосредна близина на поранешниот бугарски фашистички клуб, деновиве е отстранет споменикот кој сведочи за антифашистичката определба на охриѓани и македонскиот народ воопшто.

Најзагрижувачки е што надлежните молчат. Молчи и Сојузот на борци, како и коалицијата СДС и ДПМНЕ, за атер на нивниот коалициски партнер ДУИ. Левица ги повикува надлежните веднаш да излезат на терен и да реагираат, а спомен – плочата да биде повторно поставена на истото место.

Не смееме да дозволиме историското минато на македонскиот народ и неговата антифашистичка борба да бидат заложници на дивоградбите на Нефи и на нечии лични интереси, соопштуваат од партијата Левица.

Претходна вестРеакција на НВО: На подмолен начин од изборите се исфрлаат независните кандидати
Следна вестОд денеска во Скопје личните карти ќе се издаваат во надлежни полициски станици, според место на живеење