Пронашол граната од Прва светска војна и им ја однел на полицајците во Берово, ЦУК предупредува да не се постапува така

Регионалниот центар за управување со кризи – Штип денеска информира дека вчера во 12.30 часот во полициската станица во Берово било однесено неексплодирано убојно средство, за кое се претпоставува оти потекнува од Првата светска војна.

Веднаш било преземено од страна на пиротехничар од ДЗС – Берово за негово уништување, појаснуваат од Центарот за управување со кризи (ЦУК).

– Ваквата постапка можеби изгледа правилна, но тоа е само делумно, зашто е контактирано со Полицијата и сепак од безбедносен аспект, е несоодветна. Граѓаните заради своја безбедност и на околината околу нив, треба да постапуваат согласно безбедносните препораки при вакви случаи. Кога ќе пронајдат какви било неексплодирани убојни средства или остатоци од минатите војни, препорака до граѓаните е да не ги допираат и поместуваат, туку едноставно да се јават на 112 во ЦУК. Ќе се постапува според стандардните оперативни процедури за вакви случаи од страна на професионалци  – пиротехничари, безбедно за нив и за сите во нивната околина, апелираат од ЦУК.

Фото: Илустрација

Претходна вестМицкоски во јавните настапи ќе користи „Македонија“ и „македонски“
Следна вестФранцуската полиција уби вооружен маж кој се обидел да запали синагога