СДС да го поддржи предлог законот за продолжување на важноста на пасошите, порача ВМРО-ДПМНЕ

– СДС да го поддржи предлогот законот на ВМРО-ДПМНЕ за продолжување на важноста на пасошите, народот не смее да биде заробен со месеци. Над милион наши сограѓани немаат пасош, и тие се заробени и им е ограничено движењето, главен виновник за тоа е СДС, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

Спасовски и Ковачевски знаеја дека ќе дојде до крах на системот и направија две клучни грешки:

1. 2 и пол години издаваа пасоши чија важност знаеја дека ќе истече пред времето на кое се издадени заради договорот што го потпишаа и така директно оштетија стотина илјади граѓани.

2. Пред формирање на техничка влада ја оставија државата без обрасци за пасоши, мислејќи дека ќе креираат тензија.

Заради СДС сега има неколку стотина илјади пасоши помалку издадени од тоа што можело да се издадат, со постоечките капацитети. Дополнително заради нив има и општ застој, затоа што имале доволно време да ги зголемат капацитетите.

За народот нема друго решение, освен предлог законот на ВМРО-ДПМНЕ и да се продолжи важноста на пасошите. Народот не смее да остаме заробен без можност слободно да се движи. Народот со право вели дека немаме држава и таа треба да се врати, соопшти ВМРО-ДПМНЕ.

Претходна вестМВР отвори истрага зошто пристигнале 20.000 нови пасоши наместо нарачаните 400.000
Следна вестТошковски: Брисел нема да прави проблем за старите пасоши, ама ДУИ и СДСМ не сакаат да стиснат копче