Со две дози се вакцинирани над 740.000 граѓани

Во текот на вчерашниот ден биле аплицирани вкупно 3.845 дози вакцини, од кои 958 се аплицирани како прва доза, 2.813 се ревакцинирани, а 425 граѓани примиле трета доза вакцина., соопшти Министерството за здравство.

Од таму додаваат дека заклучно со 5 октомври вкупно се вакцинирани 792.174 граѓани, ревакцинирани се 740.822, а трета доза примиле 499 граѓани. 53% од граѓаните над 40 годишна возраст се ревакцинирани, а 33% од популацијата од 18 до 39 години примиле барем една доза вакцина.

Опфатот со вакцинација со една доза вакцина, на полнолетната популација е 47% , а со две дози опфатени се 44% од граѓаните над 18 години.

Според бројот на аплицирани вакцини, 38% од целата популација во нашата земја е вакцинирана, а 35% од популацијата во државата примила две дози вакцина, е наведено од страна на здравствените власти.

Претходна вест186 санкционирани возачи во Скопје, 40 возеле над дозволеното
Следна вестЦаровска и во Словенија раскажа дека образованието ни се реформира успешно