Усвоен е Извештајот за состојбата со заштитата на природното и културното наследство на Охридскиот регион

Владата на вчерашната седница ја разгледа и ја усвои информацијата од Министерството за култура, за изработката на Извештајот за состојбата со заштитата на природното и културното наследство на Охридскиот регион и напредокот во спроведувањето на препораките од Одлуката на Комитетот за светско наследство и го усвои Извештајот, заедно со ревидиран Стратегиски план за рехабилитација на природното и културното наследство на Охридскиот регион (2023-2030).

Задолжена е министерката за култура, како претседателка на Националната комисија на УНЕСКО на Република Македонија, во соработка со Министерството за туризам и животна средина и Министерството за економија, култура и иновации на Република Албанија, да го достави Извештајот до Центарот за светско наследство на УНЕСКО.

Извештајот, како што информираше ресорното министерство, е подготвен врз основа на доставените релевантни информации од владините органи, ресорните институции и организации, локалната самоуправа и останатите засегнати страни, што се однесуваат на реализираните, тековните и планираните активности во насока на заштитата на прекуграничното светско природно и културно наследство на Охридскиот регион и исполнувањето на препораките на мисиите на УНЕСКО.

Претходна вестСепак ќе купиме нов автомобил и нема да биде трабант
Следна вестВо соседна Албанија бигамијата ќе се казнува со затвор