ВМРО-ДПМНЕ: Јавно ја предупредуваме владата на Заев да не ги руши темелите на македонската држава  

ВМРО-ДПМНЕ со свои коалициски партнери јавно ја предупредува владата на Заев да не тргува со националните интереси, да не ги руши темелите врз кои е изградена модерна македонска држава, а кои се создавани од генерации, се наведува во денешното партиско соопштение.

Во него се потенцира дека Зоран Заев и неговата влада продолжуваат да ја понижуваат Република Македонија и дека аматеризмот на Заев ја води Македонија кон извисување пред вратите на ЕУ.

Во соопштението се наведуваат ставовите на кои стори ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „За обнова на Македонија“:

1.Коалицијата цврсто стои на уставната одредба за антифашистичкиот карактер на народноослободителната борба, и остро се спротивставува на промените на Уставот кои значат негирање на антифашистичкиот карактер на народноослободителната борба!

 2.За коалицијата – македонскиот јазик, неговите историски корени и антропологија, како и неговата признаеност се неспорен историски факт кој е потврден и признат од целокупната светска научна јавност и околу овој факт нема дискусија.

 3.Коалицијата инсистира на признавање и почитување на македонското малцинство и неговите европски загарантирани права, а кое опстојува кај нашиот источен сосед и чие постоење е потврдено од страна на европски надлежни правни институции, како што е Судот за човекови права во Стразбур. Воедно го повикуваме источниот сосед да ги почитува одлуките донесени од овој суд, а кои се однесуваат на правата на македонското малцинство во Бугарија.

 4.Коалицијата повикува на почитување на македонската историја и нејзината посебност. И се спротивставува на вештачката промена на улогата и карактерот на националните херои кои се бореле за слободна и независна македонска држава.

 5.Коалицијата енергично потенцира дека македонскиот идентитет е неспорен и засебен, и има свој посебен историски, правен политички и културолошки развој. Кон овој став едногласно се придружуваат и припадниците на партиите од коалицијата кои што ги преставуваат етничките заедници кои се различни од македонскиот народ.

Претходна вестЏафери сам предложи Собранието да работи онлајн, опозицијата е против
Следна вестЕдна година по појавата на вирусот кој зарази 55 милиони луѓе и одзеде 1.300.000 животи