Здружението на јавни обвинители реагира по најавените законски измени за платите

Извршниот одбор на Здружението на јавните обвинители смета дека со измените на Законите за плати на јавните обвинители и на членовите на Советот на јавните обвинители не се придонесува во насока на креирање на финансиска независност на Јавното обвинителство во целина согласно меѓународните стандарди.

– Ова особено поради фактот дека токму постоењето на посебни закони за плати на јавните обвинители во кои е наведена забрана за какво било намалување на платите со измени во закон, треба да ја гарантира независноста на јавните обвинители во вршењето на функцијата. Примањата по основ на плата се единствени приходи на јавните обвинители, имајќи ги предвид законските ограничувања за вршење на каква било друга дејност, соопшти Здружението на јавните обвинители.

Од таму велат дека го поддржуваат повикот на Здружението на судии во врска со Законите за плати на судиите и Законот за плати на членовите на Судскиот совет и во иста насока реагираат на измените во Законите за плати на јавните обвинители и на членовите на Советот на јавните обвинители.

Претходна вестНовоназначениот обвинител за следење на предметите во ОЈО Скопје поврзани со безбедност на новинарите на регионална конференција во Белград
Следна вестОсмани: Господари сме во сопствената куќа, ние не сме малцинство – ние ја водиме државата