Близу 50.000 денари месечно му се потребни на едно семејство за да преживее

Mинималните трошоци на едно четиричлено семејство во април изнесувале 49.384 денари. Најмногу пари или 19.224 денари биле потребни за храна и пијалаци, како и за режиски трошоци (13.423 денари).

– И покрај сите мерки на Владата, трошоците за храна и пијалаци за само една година се зголемени за 2.766 денари, а во 2023 година ниту еднаш не е намалена вредноста на храна и пијалоци во делот на Синдикалната минимална кошница што покажува дека функционерите си го гледаат само нивниот интерес и знаејќи го овој факт си ги зголемија нивните плати за 2000 денари дневно или за 78 проценти месечно, велат од ССМ.

Од Сојузот на синдикати на Македонија, кои ја изработуваат синдикалната потрошувачка кошничка, велат дека еден функционер со неговата плата покрива три синдикални минимални кошнички, а еден работник со две и пол минимални плати не може да ја покрие потрошувачката кошничка.

Претходна вестОсум години од терористичкиот напад во кумановско „Диво Насеље“
Следна вестМДС за отповикувањето на амбасадорот Тодоровски:  Османи со ист аршин да продолжи да се справува со секаква недисциплина