Бројот на присилно раселени лица се искачи на рекордни 110 милиони луѓе

Бројот на луѓе во светот кои ги напуштиле своите татковини се искачи на рекордни 110 милиони, изјави шефот на Агенцијата за бегалци при Обединетите нации (УНХЦР). Имено, конфликтите во Украина и Судан избркаа милиони луѓе од своите домови.

Зголемувањето од околу 19 милиони луѓе на 108,4 милиони на крајот на минатата година е најголемиот годишен скок во историјата, се вели во извештајот на УНХЦР.

– Оттогаш, тој број дополнително се зголеми на 110 милиони, главно поради речиси двомесечниот конфликт во Судан, изјави високиот комесар на ОН за бегалци Филипо Гранди.

– Ние сме во многу поларизиран свет каде што меѓународните тензии се вметнати насекаде во хуманитарни прашања, појаснува тој.

Во две децении пред да избие сирискиот конфликт во 2011 година, глобалното ниво беше со околу 40 милиони бегалци и внатрешно раселени лица, се вели во извештајот за принудното раселување.

Но, бројот се зголемуваше секоја година од тогаш и сега е повеќе од двојно зголемен. Сега повеќе од еден на секои 74 луѓе е раселен, се вели во извештајот.

Гранди го обвини „вообичаениот сет на причини“, кои, како што рече, вклучуваат конфликти, прогон, дискриминација, насилство и климатски промени.

Од вкупниот број бегалци и оние на кои им е потребна меѓународна помош и заштита, околу половина доаѓаат од само три земји: Сирија, Украина и Авганистан.

Гранди изрази загриженост поради построгите правила за прифаќање и одбивање бегалци, без да ги именува земјите.

Сепак, тој изрази оптимизам за некои случувања, поточно за договорот постигнат од министрите на ЕУ минатата недела за поделба на одговорноста за мигрантите и бегалците.

Претходна вестИ Пендаровски мисли како опозицијата, ама и не мисли
Следна вестВременските катастрофи во Европа однеле 195.000 животи