ЦУК: Се уште има пожари на отворен простор, да не се палат ниви и диви депонии

Во последното деноноќие пожарникарите од Штип и од Велес интервенирале на запалена ниска вегетација во Штипско и Велешко. Пожарникарите од Скопје интервенирале на запалено ѓубриште на површина од 50 квадратни метри во село Бардовци, Општина Карпош, соопшти Центарот за управување со кризи (ЦУК).

ЦУК апелира да не се палат стрништа на нивите, да не се палат отпадоци и диви депонии во овој период од годината кога има загаден воздух во Скопје и во други градови.

– Тоа, покрај што е законски забрането, е од причина што палењето – пожарите на отворен простор се уште ги има. Мал број се, но, ги има, наведуваат од ЦУК.

Во Центарот за управување со кризи, според последниот извештај, имало вкупно 1.876 повици на Единствениот број за итни случаи 112 во последното деноноќие. Од нив „реални“ повици биле 39,82 отсто, а 60,18 отсто други, именувани како „неитни повици“.

Кон полиција биле упатени 58,55 отсто од повиците, кон итната медицинска помош 35,64 отсто, кон пожарникарите 2,55 отсто, а кон АМСМ 0,36 отсто од повиците од 112.

Претходна вестОсмани пак се самопофали за работата околу ОБСЕ, за другите дипломатски успеси околу Македонија…
Следна вестРодила близнаци на 64 години, па ѝ ги одзеле со образложение дека не е способна