ДИК: Надминат е неопходниот цензус при изборот на претседател

Вкупно 42,32 отсто граѓани гласале на претседателските избори до 17 часот, односно гласале 452.412 гласачи од податоци пристигнати од 2.040 избирачки места, со вкупно запишани 1.069.021 гласачи, рече Александар Даштевски, претседател на Државната изборна комисија(ДИК), на прес-конференција попладнево.

Најголема излезност за претседателски избори досега има во Новаци, со излезност од 66,47 отсто. Најмала е излезноста во Липково, со 6.48 отсто.

-Во споредба со вториот круг претседателски избори што се одржаа во 2019 година, сега има зголемување на одзивот од 7,19 отсто. Во споредба со првиот круг претседателски избори од 2024 излезноста е зголемена за 0,01 отсто, рече Даштевски.

До 17 часот до ДИК стигнале податоци и гласањето на парламентарните избори од 1.920 избирачки места. Од запишани 1.003.459 гласачи, на овие избирачки места гласале 470.950 гласачи, што е излезност од 46.93 отсто.

Според досегашните податоци на ДИК, најголема излезност за парламентарните избори има во Кривогаштани, 79,73 отсто, а најмала во Маврово-Ростуше со 22,93 отсто излезност.

Споредбено со парламентарните избори од 2020 година, на овие парламентарни избори има зголемување на излезноста од 8,15 отсто.

По изборни единици, досега најголема е излезноста во третата изборна единица, со 51,49 отсто. Најмала излезност досега има во шестата изборна единица, со 34,71 отсто.

Досега до ДИК се доставени вкупно 450 приговори за заштита на лично избирачко право. Од нив, 228 приговори се усвоени.

Претходна вестВозило од Албанија излетало од патот во струшко, повредени се пет лица
Следна вестСо трактор прегазил и тешко повредил жена во Р’жаничино