Наставничката која го преживеа масакрот во Белград ќе добива доживотен паричен надомест

Владата на Република Србија на денешната седница ја донесе Одлуката за посебно јавно признание за наставничката по историја во ОУ „Владислав Рибникар“ од Белград Татјана Стевановиќ. Владата на Република Србија на денешната седница ја донесе Одлуката за посебно јавно признание за наставничката по историја во ОУ „Владислав Рибникар“ од Белград Татјана Стевановиќ, како израз на поддршка и почит за нејзината лична храброст кога таа била повредена во масовното пукање на 3 мај 2023 година.

Иницијативата за доделување вакво признание на наставничката Татјана Стевановиќ ја покрена група наставници и ученици од ОУ „Владислав Рибникар“, за што биле собрани повеќе од 13.000 потписи на граѓани за исклучителниот и единствен случај на доделување на јавно признание во форма на доживотен месечен надомест, и дека предложената мерка достигна размери кои имаат општо значење, Владата на Србија одлучила да ја прифати оваа иницијатива, која доаѓа од образовниот систем и е широко поддржана меѓу граѓаните.

Од Владата објавија дека масовното пукање во основното училиште „Владислав Рибникар“ е случај кој продолжува да ја тресе јавноста, дека бара реакција од државата во повеќе правци, дека прифаќањето на поднесената иницијатива е начин за олеснување на материјалната состојба на ранетата наставничка, откако беше тешко ранета и со последици кои ќе ги трпи до крајот на животот, но и можност преку оваа мерка да се покаже солидарност и емпатија.

Идејата дека ранетата наставничка по историја треба да добие некаков паричен надоместок, како додаток на месечните примања, кои би биле постојани, до крајот на животот, кој не е пренослив, но е редовен и кој би се исплаќал секој месец, а е во согласност со растот на трошоците, беше поддржан од Сојузот на независни синдикати на Белград.

Претходна вестТошковски на Табановце – во Србија се патува и со лични карти без „Северна“
Следна вестЗа бесплатните налепници и за сообраќајните дозволи граѓаните денеска плаќаат по 990 денари