Една од најсјајните ѕвезди ќе исчезне од небото на кратко, доколку експлодира би можела силно да свети неколку недели

Бетелгез, една од најсветлите ѕвезди на нашето небо, почна да се однесува многу чудно во последните неколку години. Црвениот суперџин, кој се наоѓа во соѕвездието Орион, ненадејно се затемни во 2019 година, што доведе некои астрономи да се запрашаат дали ќе експлодира.

Сега Бетелгез ни подготвува уште едно интересно изненадување. Имено, научниците предвидуваат дека на 12 декември на кратко ќе исчезне од нашето ноќно небо. Но, не поради експлозија или некој сличен катаклизмичен настан. За неговото исчезнување ќе биде одговорен астероидот 319 Леона, кој ќе помине пред црвениот џин и ќе ни го блокира погледот на ѕвездата.

Бетелгез е една од најголемите ѕвезди што ги знаеме, нејзиниот радиус е еднаков на растојанието на Марс од Сонцето или можеби дури и од Јупитер (слика подолу). Црвениот џин како Бетелгез живее брзо и умира млад бидејќи го троши своето водородно гориво за помалку од 10 милиони години. На крајот, тој експлодира во супернова – исклучително моќна експлозија.

Што би се случило ако експлодира?

Во случај да експлодира во супернова, Бетелгез би можел силно да свети на нашето небо неколку недели или дури месеци, а можеби дури и да ја засени светлината на Месечината. За жал, сепак, веројатно нема да бидеме сведоци на ваков вселенски настан. Иако Бетелгез е на работ на смртта, веројатно ќе треба да почекаме уште 100.000 години за спектаклот на супернова.

Астероидите исто така често минуваат пред разни ѕвезди, но тие обично се толку големи што целосно ја блокираат неговата светлина. Тоа нема да биде случај со 319 Leon, кој толку многу ќе го „покри“ Бетелгез што, ако го набљудуваме целото шоу преку моќен телескоп, ќе можеме да видиме еден вид затемнување, или „огнен прстен“.

Астероидот ќе го блокира поголемиот дел од светлината на црвениот суперџин, но дел од неговиот сјај ќе остане, дозволувајќи им на научниците во опсерваториите да набљудуваат некои од потемните карактеристики на ѕвездата и да анализираат како жешкиот гас се движи околу Бетелгез кој умира.

 

Претходна вестСедум лица, меѓу кои две деца се затруле во хотел на брегот на Охридското Езеро
Следна вестЦаринска управа: Спречен шверц на 516 делови за камиони и едно АТВ возило