Европската унија покрена истрага против TikTok

Европската комисија започна истрага против TikTok за наводно кршење на правилата на Европската унија за заштита на децата и транспарентноста на рекламирањето на социјалната мрежа, врз основа на Законот за дигитални услуги (DSA), се вели во документот што го видел Ројтерс. Комисијата истражува дали алгоритмите на TikTok создаваат зависност или таканаречениот „ефект на зајачка дупка“, односно феноменот дека апликацијата ги преплавува корисниците со слична содржина доколку покажат интерес за одредена тема.

Комисијата истражува и прашања поврзани со заштитата на приватноста на малолетниците. DSA бара платформи за управување со различни ризици како што се заштитата на менталното здравје и правата на децата. Законот, исто така, забранува употреба на податоци за малолетници за да им се сервираат насочени реклами.

Доколку се покаже дека TikTok навистина ги прекршил тие правила, се соочува со казна до шест отсто од годишните приходи, забележува ДПА.

– TikTok е платформа која допира до милиони деца и тинејџери и мора да биде целосно усогласена со DSA и да има посебна улога во заштитата на малолетниците на Интернет, рече европскиот комесар Тиери Бретон, пренесе Ројтерс.

Според него, заштитата на малолетниците е приоритет за имплементација на Европскиот закон за дигитални услуги. Европската унија претходно покрена постапка против социјалната мрежа Твитер врз основа на DSA.

Претходна вестСамитот на Западен Балкан почна во Тирана без лидерите на Црна Гора и Косово
Следна вестДемири: Ќе најдеме решение да му се помогне на Леонид Индов