Инспекторатот изврши 523 контроли во угостителски објекти за почитување на мерките

Во текот на вчерашниот ден, 9 октомври, од страна на Државниот пазарен инспекторат (ДПИ) во повеќе градови во државата се извршени вкупно 524 контроли и 26 надзори во угостителски објекти.

Контролите се вршени по основ на придржување на објектите на пропишаните здравствени протоколи и пропишаното работно време.

При тоа, утврдени се неправилности во четири угостителски објекти, коишто ги прекршиле протоколите. Поточно, во три објекта во Скопје и во еден објект во Битола, за што ДПИ ќе поднесе кривични пријави.

Исто така, затекнати се два нерегистрирани објекти во Битола и Дебар, и еден објект во Скопје кој не го почитувал пропишаното работно време за што ќе се спроведе прекршочна постапка. Воедно изречени се две мерки за прекршок според Законот за угостителство на два угостителски објекти во Дебар и Скопје.

Поединечно по градови, во Скопје се извршени седум надзори, 230 контроли, при што ДПИ изрече три кривични пријави, една прекршочна пријава и една мерка едукација (прекршок по Закон за угостителска дејност). Во Битола ДПИ спроведе два надзори, 15 контроли, и изречени се една кривична пријава, и затекнат еден нерегистриран објект. Во Дебар, се извршени 7 надзори, затекнат е еден нерегистиран објект и изречена е една мерка за прекршок по Закон за угостителство.

Останатите надзори и контроли се спроведени во Прилеп, Делчево Кочани, Свети Николе, Струмица, Гевгелија, Тетово, Гостивар, Охрид, Струга и Куманово, при што од страна на ДПИ не се констатирани прекршувања на протоколите.

Со оглед на тоа дека од денеска заклучно со понеделник (12.10.2020) трае викендот без ДДВ, инспекциските служби на ДПИ во текот на денешниот ден и следните денови се постојано на терен и спроведуваат интензивни контроли, не само во делот на почитување на здравствените КОВИД протоколи , туку и во делот на тоа дали цените на производите воведени во трговските книги на трговците, соодветствуваат со истакнатите цени на производите, со цел да се спречат можни манипулации со цените на производите.

Претходна вестТешко повреден пешак во Скопје
Следна вестЗа еден час казнети 70 возачи во Тетово, над 9.000 казни за 20 дена во државата