Историски најлошо рангирање на Македонија според индексот на корупцијата

Историски најниско рангирање за минатата година има Македонија според индексот на корупција на Транспаренси Интернешенл, соопштија денеска од македонското претставништво на Транспаренси Интеренешнл. Нашата земја е рангирана на 111 место од вкупно 180 земји, што е пад пад од 5 места во однос на 2019 година. Со тоа Македонија се наоѓа во друштво на БиХ, Панама и Монголија и е на дното во регионот според перцепцијата за корупција.

-Ова е историски најлош резултат на индексот, до сега бевме најдолу на 107 и сега сме уште подолу, ова е прв пат откако Македонија се рангира, да имаме толку лошо рангирање, индексните поени 35 се исти како и лани. Апсолутно не бележиме никаков напредок, а многу е важно да се знае дека методологијата е заснована на истражувања не постари од две години, изјави денеска Слаѓана Тасева, од Транспаренси Интернешнл.

Индексот во изминативе пет години се движел од 37 до 35 со што и рангирањето било од 90 место до денешното 111 место. Тоа значи дека земјава не покажува никаков или слаб напредок во борбата против корупцијата.

-Истражувањата кои се земени во предвид за македонскиот резултат покажуваат сериозен пад на клучниот индекс на владеење на право и правда. Тоа укажува директно на тоа дека ние не се справивме соодветно со корупцијата во судството и не се спроведе таа ветувана реформа во правосудството и другиот индекс каде што бележиме пад е Фридом хаус, значи човекови права и слободи, клучните работи кои што требаше да се земат први во реформите. Таму бележиме пад и како резултат на тоа, ние бележиме пад на индексот, тука е директната врска, рече Тасева.

Во регионот пред Македонија се Хрватска на 63-то место, Црна Гора на 67-то, Бугарија на 69-то, Србија на 94-то и Косово на 104-то место. На врвот, првото место го делат Данска и Нов Зеланд со 88 бодови. Следуваат Финска, Сингапур, Шведска, Швајцарија, Норвешка Холандија и Германија. Индексот рангира 180 земји и територии според нивните перцепирани нивоа на корупција во јавниот сектор, врз основа на 13 експертски проценки и истражувања на деловни директори.

Претходна вестСрбија втора во Европа според бројот на вакцинирани на милион жители
Следна вестНовогодишно украсување на Скопје и три скопски оштини чинело 298.000 евра