Ќе одат ли зад решетки газдите што ги ставија в џеб парите од државата за ковид-кризата?

Денеска е последниот рок до кога газдите на фирмите кои добија помош за ковид-кризата, а не им исплатија на вработените – тоа да го сторат веднаш. Пред само неколку дена тоа беа 518 фирми – бројка што доволно зборува дека во општеството нема контрола и санкции штом сопствениците си дозволиле да злоупотребуваат. Трагична е информацијата дека кога ги земаа државните пари само 33 биле совесни и исплатиле. Според последните информации, откако државата им даде шанса пред да ги санкционира и го пролонгираше рокот, останати се уште 160 компании кои не им дале ни денар на вработените.

Прашањето е дали ќе го направат тоа денеска? Односно, уште подиректното прашање е дали ќе одговараат ако не исплатат денеска? Експертите веќе објаснија дека според Кривичен законик казниво е со затвор ваков тип на повреда на правата што произлегуваат од работниот однос. Вработените во конкретните фирми – досега неплаќачи – се песимисти. Сепак се плашат ако зборуваат јавно дека ќе имаат последици.

– Не само сега,плата ни немаат дадено редовно околу 7 месеци, одвај земаме. На овие сега, во ковид-кризата не се ни надеваме, пишува вработен во фирмата која е меѓу изведувачите на патот Кичево-Охрид, а според податоците од институциите има земено најголема помош од државата. Медиумите излегоа со жестоки критики, но од фирмата до овој момент нема никаква реакција.

– Кој одговарал во оваа држава што прекршил или повредил право на работник?! Веројатно 0,01 процент од газдите… Каде има сила нема правдина, ова е од пусто турско и уште ни остана, затоа државата се празни, а младите си одат, коментираат граѓаните во очекување на денешните вести од надлежните институции за тоа дали проработела совесноста на компаниите.

Претходна вестСредба Мицкоски со Ахмети за ново парламентарно мнозинство
Следна вест„Макфест“ за прв пат на отворено, на плоштадот „Слобода“ кон крајот на септември