Kривична за тројца тетовци, меѓу нив и директор на ПИОМ: со меѓусебен договор ја изиграле постапката за јавен повик на сметка на државниот буџет

Единицата за корупција при Одделот за сузбивање организиран и сериозен криминал до Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција поднесе кривична пријава против Д. Б. (45) од Тетово поради постоење основи на сомнение за сторени кривични дела злоупотреба на постапка за јавен повик, доделување договор за јавна набавка или јавно-приватно партнерство и злоупотреба на службената положба и овластувањето и против Р. Б. (72) и А. Х. (40) од Тетово, поради постоење основано сомнение за сторено кривично дело помагање по член 24 во врска со кривичното дело злоупотреба на постапка за јавен повик, доделување договор за јавна набавка или јавно-приватно партнерство по член 275-в и злоупотреба на службената положба и овластувањето по член 353 од Кривичниот законик.

Пријавениот Д. Б. во својство вршител на должноста директор на Фондот за пензиското и инвалидското осигурување на Македонија, на 22.2.2023 објавил повик за заинтересираност за закуп на деловен простор за потребите на Фондот во два дневни весника, на кој во својство на потенцијални закуподавци се јавиле М. С. и Ј. Б. од Тетово како сопственици на недвижен имот. Второпријавениот Р. Б. (татко на Д. Б.) стапил во контакт со М. С. и Ј. Б., кои имале дадено оглас за продажба на недвижен имот во Тетово, при што се договориле да ја продадат куќата за сума од 260.000 евра, но најпрвин да потпишат документација за давање под закуп на недвижниот имот со Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, а потоа да склучат и преддоговор за купопродажба на имотот.

Имено, на 2.3.2023 помеѓу Фондот, застапуван од пријавениот Д. Б., од една страна  и М. С. и Ј. Б., од друга, бил склучен договор за закуп на недвижен имот со износ на закупнина од 1.890 евра месечно за времетрање на договорот од 20 години или во вкупен износ од 453.600 евра. Истиот ден бил склучен и преддоговор за купопродажба на недвижниот имот меѓу М. С. и Ј. Б. и третопријавената А. Х. (сестра на Д. Б.). Потоа, М. С. како закуподавец паричните средства што Фондот месечно ѝ ги исплаќал за закуп ги вадела од својата сметка и во готовина на рака му ги давала на второпријавениот Р. Б. бидејќи во согласност со преддоговорот за продажба и нивниот меѓусебен договор имотот бил продаден на ќерка му.

Исто така, од страна на првопријавениот Д. Б., знаејќи дека ќе има потреба од реконструкција и адаптација на горенаведениот имот, на 30.0 1.2023 била донесена одлука за јавна набавка по што била спроведена постапка за јавна набавка за тековно одржување во централа, филијали, деловници, пензионерски домови. На 17.3.2023 Фондот со економскиот оператор од Тетово склучил договор за јавна набавка, а на 31.7.2023 бил потпишан и анекс-договор, врз основа на кој биле исплатени вкупно 9.915.238 денари со вклучен ДДВ.

Со ваквите дејства, пријавениот Д. Б., заедно со пријавените Р. Б. и А. Х., ги повредил прописите за постапката за јавен повик и со нивниот меѓусебен договор ја изиграле постапката, па така сестра му, пријавената А. Х., стекнала право на сопственост на недвижниот имот, кој е предмет на закуп од страна на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, со што пријавените нанеле штета на Фондот во вредност од 37.852.275 денари или 614.484 евра од буџетот на РСМ, пренесува Макфакс.

 

Претходна вестПретседателката официјално ќе го применува уставното име, а во јавни настапи има право да каже Македонија како чин на самоопределување, велат од нејзиниот кабинет
Следна вестБензините поевтинуваат за 1,5 денари, а дизелот за половина денар