Левица: Ковачевски и Спасовски ќе земаат апанажа, иако Уставниот суд ја укина

Помина помалку од еден месес откако екс-премиерот, Димитар Ковачевски и екс-министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски не се на функција, а веќе вчера стигна вест дека во следните 12 месеци ќе земаат плати – апанажи од над 150.000 денари бидејќи мнозинството во Собранието им одобри апанажа. По ова, голем број на граѓани реагираа на социјалните мрежи, а со реакција се јавија и од политичката партија ,,Левица”. Нивното соопштение ви го пренесуваме во целост:

– Иако минатата година, Уставниот суд со Одлука У.бр.8/2022/1 ја укина апанажата, функционерите на СДС деновиве НЕЗАКОНСКИ побарале и добиле право на апанажа.
Имено, Комисијата за прашања на изборите и именувања, на седница одржана на ден 06.02.2024 година, констатирала дека од страна на поранешните функционери Димитар КОВАЧЕВСКИ и Оливер СПАСОВСКИ се поднесени Барања за остварување на правото на исплата на апанажа.
Скандалозно е што собраниската Комисија, со само пет присутни члена, ги усвојува барањата за исплата на апанажа за двајцата поранешни функционери, спротивно на Уставот! Ова значи дека милионерите Спасовски и Ковачевски во наредните 12 месеци ќе ја добиваат истата плата од 2.500 евра. Иако Ковачевски и неговата сопруга поседуваат милионски бизниси во енергетиката, поранешниот премиер одлучил дека треба да добива плата од државата и наредните 12 месеци (што е спротивно на Уставот).
Потсетуваме дека поранешниот премиер и министер за внатрешни работи го завршија својот функционерски мандат со давање ОСТАВКА од функцијата која ја извршуваа. Согласно Законот за плата и другите надоместоци на избрани и именувани лица и сега веќе укинатиот чл. 22, истите НЕМААТ ПРАВЕН ОСНОВ за остварување на правото на исплата на апанажа!
Доколку Комисијата не ја ревидира оваа своја одлука во рок од 3 дена, #Левица ќе поднесе соодветни поднесоци до надлежните органи за утврдување на одговорност за своето работење на сите присутни членови, кои одлучувале по спорната точка, стои во реакцијата на ,,Левица”.

Претходна вест,,Севилскиот бербер” на 2 март во НОБ – операта со комична елеганција говори за љубовта и за младоста
Следна вестСтојан Петрушевски ќе го води Голден Арт, има само една цел