Македонец со мозочен удар со медикоптер транспортиран од Унгарија во Македонија

Денеска беше реализиран успешно транспорт од Унгарија до Македонија со медицински хеликоптер („медикоптер“) на болно лице за понатамошна подолготрајна нега, соопшти Центарот за управување со кризи. Во соопштението се наведува дека на 11 април преку Единствениот број за итни случаи 112 во ЦУК, а подоцна и преку официјалната електронска пошта пристигнало барање за транспорт од Унгарија до Македонија со медицински хеликоптер („медикоптер“) на болно лице, македонски државјанин. Тој бил професионален возач и во Унгарија доживеал мозочен удар, па повеќе денови бил во индуцирана – вештачка кома во Унгарија, во градот (Сзегед).

-Во телефонскиот контакт со ќерката на болното лице, беше добиена информација дека било стапено, од нејзина страна, со надлежните медицински установи во Македонија, од каде што и посочиле дека е потребен безбеден транспорт и интензивна подолготрајна нега. Притоа, на барањето е одговрено веднаш и по создавањето услови за безбеден транспорт, тоа е реализирано од страна на Хеликоптерската единица на МВР со хеликоптерот „бел“ 412, во содејство со Министерството за здравство денеска, информира ЦУК.

Се додава дека ова е дел од активностите при што државните водухопловни ресурси, во случајот полициските хеликоптери, со мали модификации и опремување со специфична опрема, се употребуваат повеќенаменски. Односно, покрај за гаснење пожари сега се употребуваат и за медицински транспорт.

-Припадниците на Хеликоптерската единица на МВР,, е евидентно дека покажуваат високо ниво на храброст и вештина при гаснењето на пожарите на отворено, а сега и голема вештина за безбеден транспорт на болни граѓани на големи растојанија, стои во соопштението на ЦУК испратено до медиумите.

Претходна вестДончиќ ја доби наградата за најдобар стрелец во НБА
Следна вест„Најтесниот град“ во светот е долг 1.416 километри