Милошоски: Османи криел документ дека 25 членки на ЕУ дозволиле влез со стар македонски пасош

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски открива нов скандал на власта и министерот за надворешни работи Бујар Османи во врска со одлука на Европската комисија за слободно движење на македонските граѓани со валидни пасоши со името Република Македонија до крајот на септември 2024 година.

-Ова е допис од 23.02.2024 од МВР на Италија до нивната гранична полиција во кој е наведено дека, по препорака на Европската Комисија, 25 членки на ЕУ донеле одлука да се дозволи слободно движење со валидни пасоши со името Република Македонија до крајот на септември 2024 година. Оваа одлука не ја прифатиле само две земји членки, и тоа Грција (со официјален допис доставен до Комисијата) и Франција (неофицијално известување до ЕК), пишува Милошоски во објавата на Фејсбук и додава:

Тој објаснува дека МВР на Италија во дописот напоменува дека одлуката е донесена заради заштита на правото на слободата на движењето, а за периодот после крајот на септември граничната полиција дополнително ќе добие инструкции како да постапува“.

-Во истиот овој период многу некоректна беше постапката на министерот Османи кој ја криеше оваа информација за одлуката на 25 членки на ЕУ, која и тогаш и денес е многу важна за слободното движење на стотици илјади македонски државјани кои престојуваат во ЕУ, потенцира Милошоски.

Според него, врв на оваа негрижа кон македонските државјани беше тоа што на 6-ти февруари амбасадорот Весел Мемеди (Рим) направи скандал со доставување на официјална дипломатска нота до италијанските власти во која патните исправи на кои пишува „Република Македонија“ ги прогласи за неважечки.

-За жал, изгледа дека 25 држави членки на ЕУ имаат поголемо разбирање за слободата на движењето на македонските државјани со важечки пасоши „Република Македонија”, отколку што за тоа се грижат амбасадорот Мемеди и министерот Османи, кои се платени за да ги штитат интересите на македонските државјани, вели Милошоски.

Претходна вестРамазан Бајрам – 10 април е неработен ден за сите граѓани
Следна вестЧудна изборна кампања: Само уште смената на Уставот остана за решавање?