Над 1.700 повици на бројот за итни случаи 112 за едно деноноќие

Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека во последното деноноќие имало вкупно 1.752 повици на Единствениот број за итни случаи 112, од коишто „реални“ повици биле 49,77%, а 50,23% биле за други потреби на граѓаните што не биле итни. Кон Полиција биле упатени 58,01%, кон Итната медицинска помош 35,06%, а кон пожарникарите 5,63% од реалните повици кон 112 во ЦУК. Збирот повици што биле за комбинирано решавање од „реалните“ повици во ЦУК, 1,30% со другите 50,23% што се именувани како „неитни повици“, биле вкупно 883 на број и биле предмет на примање, селективна обработка во ЦУК, а и на директно координирање за нивно решавање со други институции од Системот за управување со кризи, согласно природата на пријавените итни случаи.

Пожарите и другите итни случаи се пријавуваат на Единствениот повикувачки број за итни случаи 112 во ЦУК.
ЦУК информира дека пожари на шуми и на вегетација на отворено, според извештаите на Регионалните центри за управување со кризи во државата се уште има, така што и во последното деноноќие имало повторно дваесетина, за запалена нискостеблеста шума и друга вегетација, а пожарникарите гаснеле и отпадоци, ѓубришта и запалени контејнери на отворено на територијата на државата. Помалите противпожарни интервенции на отворено во одредени случаи и не ги бројат.

Регионалниот ЦУК Скопје, известува дека во 22:15 часот на Единствениот повикувачки број за итни случаи 112 известило за пожар кај месноста „Рамно“ во насока кон с. Брест. Веднаш биле известени пожарникарите од БППЗ на Град Скопје, но теренот бил недостапен, и од РЦУК Скопје биле известени од ЈП „Национални шуми“, подружница „Караџица“ во Скопје.
Пожарникарите од БППЗ на Град Скопје, од 16:35 до 17:15 часот, со 3 пожарникари и 1 ПП возило гаснеле запалено стрниште на површина од 1 декар покрај автопатот Скопје – Петровец кај с. Јурумлери (Општина Гази Баба).

Регионалниот ЦУК Битола, известува дека пожарникарите од ТППЕ Битола во текот на изминатото деноноќие имала и 2 помали интервенции, а од ТППЕ Прилеп од 14:55 до 15:30 часот, со 2 пожарникари и 1 ПП возило гаснеле запалена ниска вегетација на ул. „Славеј Планина“ и од 17:00 до 20:45 часот со 3 пожарникари со 1 ПП возило гаснеле запалена ниска вегетација кај месноста Штавица и имале и една интервенција поради запалено патничко возило.

Регионалниот ЦУК Струмица, известува дека ТППЕ Струмица имала две интервенции поради запалена ниска вегетација кај с. Василево, кај с. Добрејци и една интервенција заради запалена ниска вегетација и ѓубре кај с. Дукатино.
ТППЕ Валандово, од 17:00 до 19:00 часот, со 3 пожарникари и 1 ПП возило гаснеле запалена ниска вегетација, капини и дел од овоштарник на површина од околу 2 хектари кај месноста Чапарица.

Регионалниот ЦУК Велес, информира дека ЈП „Национални шуми“, подружниуца „Бабуна“ од Велес, од 13:30 до 15:12 часот, со 2 вработени, како и 4 лица од месно население, гаснеле запалена ниска вегетација кај с. Богомила.
ТППЕ Кавадарци, од 11:45 до 12:45 часот, со 3 пожарникари и 1 ПП возило гаснеле запалена ниска вегетација на површина од 0,5 декар на влезот во с. Сирково.
ТППЕ Неготино, од 17:20 до 20:00 часот, со 8 пожарникари и 2 ПП возила гаснеле запалена ниска вегетација и трска кон излезот од Неготино.

Регионалниот ЦУК Штип, известува дека ТППЕ Штип, во текот на денот имала две оддлни интервенции врз запалена ниска вегетација и тоа во близина на акумулацијата „Мантово“ и во близина на Бања „Кежовица“. Во двата случаја интервенирале со по 3 пожарникари и 1 ПП возило.
ТППЕ Пробиштип, имала една интервенција врз запалена ниска вегетација во атарот на с.Неокази со 2 пожарникари и 1 ПП возило.
ТППЕ Кочани, имала една помала интервенција.

Регионалниот ЦУК Куманово, известува дека ТППЕ Куманово, од 14:15 до 16:45 часот, со 3 пожарникари и 1 ПП возило гаснеле опожарена викендица во с.Габреш. Имала и една интервенција поради запалена ниска вегетација во с.Скачковце.

Претходна вестДлабок наклон: 152 години од раѓањето на македонскиот великан Гоце Делчев
Следна вестКазнети 244 возачи во Скопје, 137 за брзо возење