Николовски: Нашата земја денес ја работат нашите земјоделци, само за овие години во Лозово се доделени 1.400 хектари земјоделско земјиште

Во рамки на информативниот караван „Резултати за земјоделците“, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски во Лозово оствари средби со повеќе земјоделци, презентирајќи ги новита мерки за поддршка предвидени за 2024 година.

Николовски истакна дека сите земјоделци од Лозово потврдиле дека на крајот од минтата година ја добиле првата историска авансна исплата на субвенциите.

Тој дополни дека и оваа година заедно со земјоделците се продолжува со силна и прогресивна земјоделска политика.

– Како што ветивме, од оваа 2024 година сите земјоделци добиваат 100% поддршка за зелена нафта. Мерка која ја креиравме во 2019 година, мерка по која сме препознаени во регионот, а која е од директна помош за секој земјоделец, истакна Николовски.

Производителите на житни култури, со ова зголемување на поддршката за зелена нафта, добиваат 3.200 денари по хектар поддршка за зелна нафта, додека пак кај производителите на индустриски култури поддршката за зелена нафта сега изнесува 4.800 денари по хектар.

Како министерство наша цел, рече тој, сите овие години, е секоја една педа обработлива земјоделска површина да ја ставиме во функција за производство на храна.

– Секое парче обработлива површина овде во овчеполието е ставена на располагање на вистинските земјоделци. Денес нашата земја ја работат нашите земјоделци. Токму земјоделците од Лозово, најдобро можат да го потврдат тоа. Само во последниве години се склучени договори за закуп со над 120 физички лица и 19 компании, па така вкупното земјоделско земјиште, од 2018 до денес, кое овде во Лозово е доделено изнесува 1.400 хекатри државно земјоделско земјиште, истакна Николовски.

Министерот Николовски информира дека на последната владина седница, како предлог на министерството, беше усвоена измената во Уредбата за директни плаќања.

Измената е во насока да се озоможи непречено право за субвенции на сите земјоделци на кои во овие месеци за време на изборниот процес, имаат истечени или ќе им истачат договорите за закуп на земјоделско земјиште. Преку измената земјоделците своето право за субвенциите ќе можат да го остварат врз основа на старите договори. Продолжувањето на договорите ќе се изврши веднаш по завршувањето на изборниот процес, продолжувајќи се на 15 години согласно последните измени во законот за земјоделско земјиште.

Претходна вестЗамислете и јас да кажев нешто слично, ќе следеа пцости и навреди, авиони и топови: Вучиќ по изјавата на Рама за Косово
Следна вестАли Ахмети ќе биде кандидат на ДУИ за претседател на Македонија?