Од септември повторно закажување на прегледите преку „Мој термин“

Лекарски прегледи и интервенции од септември годинава повтоно ќе може да се закажуваат преку електронскиот систем „Мој термин“ соопшти Министерството за здравство. Закажаните прегледи ќе се спроведуваат согласно претходно подготвениот план и протокол за работа на установата, со задолжително користење лична заштитна опрема од вработениот персонал на сите нивоа на здравствена заштита, почитување на физичка дистанца и негрупирање.

-Во здравствената установа ќе биде дозволен влез на лица со специјалистички и супспецијалистички упат 15 минути пред закажаниот термин за преглед, при што ќе биде дозволен влез само на уште еден придружник. Задолжително е носењето заштитна маска на пациентот и придружникот при влез во здравствената установа на закажан преглед или прием на болничко лекување, се наведува во соопштението.

Сите јавни здравствени установи се задолжени да постават дезинфициенси за раце при влезот во установата и тие да бидат поставени на видно место јасни насоки за пациентите. Одговорно лице од установата е задолжено да спроведува термален скрининг, епидемиолошка проценка и контрола на носењето лична заштитна маска на пациентите, како и одржување физичка дистанца во чекалните на амбулантите за преглед.

Претходна вест103 новозаразени лица со вирусот, тројца починати, 187 оздравени
Следна вестВо петок трет протест против поскапувањето на струјата