Одговор до холандскиот амбасадор со контра прашање

Секој ден во Македонија се отвораат нови болни прашања. Одговорите обично треба да ги дава власта, ама јавноста обично и не добива одговори.

Во последно време и западните дипломати во земјава почнаа да поставуваат отворени прашања. На пример холандскиот амбасадор Дирк Јан Коп на македонска телевизија беше директен со прашањата.

– Неопходните реформи можеа да бидат направени пред 10-15 години, а не беа направени. Прашањето е каде се милијардите, каде се и што се случи со обуките што ги спроведувавме? Зошто сите нови правила и регулативи не се правилно имплементирани? Дали е тоа прашање на менталитетот?, истакна и праша холандскиот амбасадор.

Ги слушна ли актуелната македонска Влада прашањата од амбасадорот, ќе има ли конкретен одговор? На пример вицепремиерите Груби и Маричиќ може да објаснат зошто не се спроведуваат реформите, а и каде се парите. Нека си одберат кој на кое прашање ќе одговори и двајцата се експерти и се на важни функции. И двајцата на македонската јавност цело време им даваат објаснувања дека се се работи во корист на Македонија.

Овие две прашања се на место, добро се конципирани од амбасадорот и не треба да се одолговлекува со одговорот.

А треба да се одговори и на прашањето околу менталитетот. Само, не е до крај јасно дали дипломатот мисли на менталитетот на министрите или на менталитетот на сите македонски граѓани.

Затоа можеби одговорот би бил најсоодветен со контра прашањa:

А кои и чии дипломати, комесари, државници… не така одамна ги учеа македонските политичари дека можат да истераат некои болни работи за Македонија (како она за името) на „балкански и рационален начин“? Има ли тоа сега влијание во опуштеноста на нашите раководни политичари и при други прилики – настани да си тераат на балкански начин?

Впрочем токму холандскиот амбасадор неодамна порачуваше на македонската јавност „треба да се затне носот и да се голтнат уставните промени“. Па можеби македонските министри „охрабрени“ исто така си велат: „треба сите да го затнат носот и да голтнат како ние ја раководиме земјава“?

Очигледно е дека: Треба сите да се вратат на вистинските европски стандарди. Сите. Само, на таков начин најдобро ќе се гради вистинскиот „менталитет“ на оние кои раководат со Македонија.

И да расчистиме, менталитетот на огромниот дел од населението во Македонија не е ист со тој на политичарите. Кај граѓаните само понекогаш има сосема друга фалинка во менталитетот која најчесто на самите нив им се удира од глава.

 

Претходна вестТренчевска: Легитимно право е да се протестира, но легитимно право е и да се каже вистината
Следна вестПак заѕвони ѕвончето на Детската клиника: Малата Ангела ја победи тешката болест