Општина Центар затвори градилиште, Борис Стојменов градел без дозвола

Општина Центар го затвори градилиштето каде порано беше хотелот „ТЦЦ Плаза”, бидејќи инвеститорот без одобрение за градба вршел градежни работи. На затворањето му претходеше расправија помеѓу инспекторите и инвеститорот Борис Стојменов, кој обвини и дека му било побарано мито кое тој не го платил, па затоа, сега не му даваат ни да гради.

Градоначалникот на Центар, Саша Богдановиќ, соопшти дека на инвеститорот му било издадено и решение за отстранување на градбата кое тој не го испочитувал.

„Во определените три дена инвеститорот не ја остранил градбата и затоа, на 28.04.2020 година овластениот градежен инспектор носи заклучок со кое решението е извршно. Инвеститорот со заклучокот требал сам да ја отстрани градбата во спротивно, тоа ќе се стори по административен пат на сметка на инвеститорот. На 08.05.2020 година со записник од извршен инспекциски надзор, градежна инспекција на Општина Центар го затвора градилиштето кое е оградено, поставена е лента за спречување на натамошна изградба и на јавно место е истакнато дека е затворено од градежна инспекција, а инвеститорот има рок од 30 дена да ја усогласи натамошната изградба или да ја отстрани градбата. Овој заклучок е поради фактот дека инвеститорот и покрај претходно донесените заклучок и решенија продолжил со градба на објектот. И покрај се инвеститорот, самоволно, ја отстранил лентата за заградување на објектот и служебниот знак со кој е затворено градилиштето и продолжил со градба”, тврди градоначалникот Богдановиќ.

Работниците коо биле затекнати на градилиштето биле отстранети со полиција, додава Богдановиќ, по што, против инвеститорот ќе се поведе и постапка пред надлежните органи бидејќи постапувал спротивно на решенијата.

Инаку, градбата на објектот е стопирана со воведениот мораториум во Општина Центар, според кој, градоначалникот не смее да издава решенија за градба, а со тоа, инвеститорот не смее да врши градежни раблти.

Претходна вестСо пиштол пукал кон станот на соседите во Чаир, тие се скриле во соба и повикале полиција
Следна вестДевет починати и 137 нови случаи на коронавирус во Македонија