Осуда и од АВМУ за селективниот пристап на Владата кон новинарите

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го осудува селективниот пристап на Владата за акредитирање на дел од медиумите за следење на настанот на кој се одбележува 151-та годишнина од раѓањето на македонскиот револуционер Гоце Делчев.

– Улогата на медиумските работници е да документираат и пренесат информации од настани кои се од висок јавен интерес, дури и во услови кога се воспоставени посебни безбедносни мерки. Секое попречувањето на нивната работа претставува загрозување на слободата и правото на информирање.

Агенцијата апелира да се најде соодветен и неселективен начин, на сите медиумските работници да им се овозможи еднаков и слободен пристап до сите настани што се од големо општествено значење, соопшти АВМУ.

Претходна вестПретрес во Скопје, приведен дилер, пронајдена дрога
Следна вестМицкоски до бугарските новинари: Вашите политичари стануваат естрадни циркузанти и нѐ вратија во среден век