Препораки од Министерството за здравство по најавите за температури од жолта фаза

Во текот на следниве два дена (денеска – четврток и утре – петок), целата територија на државата ќе биде зафатена со температури од жолта (алертна) фаза, покажуваат податоците на Управата за хидрометеоролошки работи.

Поради ова, од Министерството за здравство апелираат граѓаните да ги почитуваат општите мерки за заштита на здравјето:

– Во текот на екстремно топли денови да се остане повеќе во затворени простории (пред се климатизирани), а при неопходен престој на отворен простор во овој период, да се најде можност за почести одмори под сенка;

– Да се носи светла и лесна облека, а при директна изложеност на сонце да се носат заштитни очила и капа и да се користи крема со висок заштитен фактор;

– Да се внесува помало количество храна, претежно овошје и зеленчук, а помалку масна храна;

– Да се внесуваат големи количества течности, најдобро обична вода за пиење, а да се избегнуваат алкохолните пијалаци;

– При влегување во возило, потребно е тоа одреден период да се проветри;

– На хронично болните лица се препорачува редовно да ја земаат препишаната терапија, во консултација со матичните лекари.

Поради високите температури и зголемената можност за појава на труења со храна, се препорачува задолжително миење на свежото овошје и зеленчук пред нивна употреба, термичка подготовка на храната и нејзино консумирање веднаш по подготовката.

Комисијата за следење на ефектите од високите температури при Министерството за здравство во континуитет ја следи состојбата и по потреба ќе предлага дополнителни мерки и активности за минимизирање на евентуални штетни ефекти.

Претходна вестПродолжува топлото време со температури од 40 степени
Следна вестОткажан Охридскиот пливачки маратон