Родители реагираат дека нема термини за ортопед

Родители реагираат дека нема термини за ортопед за деца. Некои од нив тврдат дека со месеци чекаат термин. Велат дека губат време и пари во обидите да обезбедат здравствена заштита на своите деца. Од Министерството за здравство во изјава за МИА велат дека во тек се контроли во јавните здравствени установи, согласно Законот за здравствена заштита, со цел да бидат навреме обезбедени потребните термини. Оттаму нагласуваат дека согласно Законот за евиденции, сите интервенции треба да се евидентираат електронски, а целта е кратење на времето за чекање за овие листи.

– Фокусирани сме на зајакнување на сите сегменти на здравствениот систем, почнувајќи од кадарот, новата медицинска опрема, условите за третман на пациентите, а воедно и условите за работа на персоналот. Истовремено се залагаме за долгорочно зајакнување на специјалистичките дејности преку доделување специјализации со Програмата за специјализации која Министерството ја изготвува на годишно ниво, се вели во одговорот.

Со Програмата за специјализации за 2023 година, која е во тек, доделени се специјализации анестезиологија со интензивно лекување, педијатрија, интерна медицина, инфектологија, кардиологија, општа хирургија, неврологија, детска хирургија и други специјалности.

Неделно во „Мајчин дом“ се прегледуваат од 200 до 350 пациенти, а месечно од 800 до 1.000 пациенти
Од Универзитетската клиника за трауматологија, ортопедски болести, анестезија, реанимација и интензивно лекување и ургентен центар, (ЈЗУ УК ТОАРИЛУЦ) – Скопје, појаснуваат за МИА дека прегледите на деца се закажуваат преку порталот „Мој термин“ и дека термините се креираат од 1 до 10 секој месец за наредниот месец кај специјалиститее ортопеди во амбулантите во „Мајчин дом“ и по потреба на Клиниката за ортопедиски болести во комплексот „Мајка Тереза“.

Претходна вестКовачки: Системот „Безбеден град“ го лоцирало возилото со кое била киднапирана Вања во Маџари и кај хотелот Александар палас
Следна вестМакедонскиот каратист Стојановиќ освои сребрен медал во У21 Светската лига