СДСМ ги утврди кандидатите за техничката влада, Митко Бојмацалиев ќе биде заменик-министер за внатрешни работи

Централниот одбор на СДСМ вчера попладне ги утврди кандидатите за техничката влада и го овласти претседателот на партијата Димитар Ковачевски, врз основа на иницијативата за широк Европски фронт, да формира работна група и да разговара со сите политички субјекти, невладини организации и со сите оние кои го поддржуваат европскиот пат и иднината на земјата ја гледаат како полноправна членка на Унијата да се приклучат околу остварување на стратешката цел – членство во ЕУ.

Централниот одбор го утврди Јован Митрески за кандидат на СДСМ за претседател на Собранието до завршување на мандатот на парламентарниот состав 2020-2024 година.

Од кадрите се веќе познатите имиња во актуелната Влада, освен Митко Бојмацалиев, актуелен шеф на кабинет на министерот Оливер Спасовски, кој ЦО го избра за кандидат за дополнителен заменик-министер за внатрешни работи.

Кандидат за дополнителен заменик министер за труд и социјална политика ја утврди Јована Тренчевска, претседателка на Форум на жени и актуелна министерка.

 

Членовите на ЦО донесоа одлука за утврдување на кандидати за министри, заменици-министри и дополнителни заменици-министри во техничката влада од редовите на СДСМ.

Кандидат за заменик на претседателот на Владата задолжен за политики за добро владеење, ЦО ја утврди Славица Грковска, за вицепремиери за економски и европски прашања, Фатмир Битиќи и Бојан Маричиќ.

ЦО на СДСМ ги избра актуелните министри за култура, за животна средна, за земјоделство, шумарство и водостопанство, за транспорт и врски и за одбрана, Бисера Костадиновска Стојчевска, Каја Шукова, Љупчо Николовски, Благој Бочварски и Славјанка Петровска, да продолжат да раководат со ресорите и во техничката влада.

ЦО ги утврди и кандидати од СДСМ за заменици-министри за правда, за здравство, за информатичко општество и администрација, за финансии, за локална самоуправа, Викторија Аврамовска Мадиќ, Маја Манолева, Александар Бајдески, Филип Николовски и Мики Крстев.

За шеф на Централниот изборен штаб на СДСМ, ЦО го избра генералниот секретар Миле Зечевиќ Вардарски.

За претседавач со ЦО на СДСМ е избрана Салавјанка Петровска, којашто заедно со Дашмир Афети од Желино се избрани и за нови членови на ЦО.

ЦО донесе и одлука за свикување на 27 Конгрес на СДСМ за утврдување на кандидат на СДСМ  за Претседател на Република Северна Македонија како и одлука за свикување на 28 Конгрес на СДСМ за утврдување на кандидати за пратеници на СДСМ во Собранието за парламентарните избори во 2024 година.

Претходна вестСончево и релативно топло
Следна вестАнгеловски, Тодоровски, Мјаку и триото К-15 заедно со Албанскиот театар добија ордени и признанија од Пендаровски