Се засадија 55 дрвца во Карпош, а кога ќе никнат потребните 5.555 во Скопје?

Од денеска населбата Карпош 4 е збогатена со 55 нови, висококвалитетни дрвја на јавори и чемпреси, кои се засадени во рамките на пролетната акција за засадување. Општина Карпош и нејзиниот градоначалник информираа преку Фејсбук по садењето долж течението на Вардар. Најавуваат дека акцијата на садење на високи дрвја ќе продолжи и по другите населби по општината.

Ова садење е за пофалба, особено затоа што ете некој се сети во овој пролетен период нешто да засади. Дали заради кризата со корона вирусот или заради непланирање на средства во општинските и градскиот буџет, отсуствуваа поголеми акции во текот на кои ќе се насадеа поголем број на дрвја. Се како да се сведуваше на уредување на помали зелени површини околу тротоарите. А тоа не е доволно за потребите на Скопје.

Заради тоа, акцијата во Карпош потсети дека пролетниот период кој полека изминува треба да се искористи за што поголемо садање на нови дрвја. Скопските општините и Градот имаат потреба не од 55 нови садници туку од 555, од 5.555…, посебно во подрачјата кои се најзагадени и без доволно зеленило.

Ќе има ли за вака големи бројки фалање на Фејсбук или толку за сега од градоначалниците кои ни ветуваа дека Скопје ќе биде зелен град?              

Претходна вестTешко повредена велосипедистка во Капиштец, ја удрил автомобил
Следна вестИ со негативен тест задолжителен е 14-дневен карантин по влез во Македонија