Во регионот тече школската година, во Македонија течат обуките на наставниците за платформата за онлајн настава

Откако во скоро сите земји во регионот започна учебната година и во Македонија започнаа да се подготвуваат за нејзин почеток. Имено, Министерството за образование и наука, во соработка со Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) и Бирото за развој на образование ги спроведува обуките на наставниците коишто ќе бидат училишни обучувачи за користење на Единствената национална платформа за онлајн настава.

Обуката ќе трае од денес до сабота и со неа се опфатени 1.600 наставници и резервни наставници коишто понатаму ќе треба да го пренесат знаењето за користење на платформата на своите колеги во училиштата.

Предавањата на училишните обучувачи ги одржуваат триесет национални обучувачи кои беа избрани од редовите на наставниот кадар во основните и средни училишта од различни општини во земјата. Мастер тренерите претходно ги поминаа потребните обуки за да може да го пренесуваат знаењето и вештините за платформата.

Пред официјалното пуштање на платформата во употреба на први октомври годинава ќе претходат низа тестирања.

Претходна вест22-годишен работник од Скопје загина во кумановска фабрика
Следна вестМихајло Миноски: Бугарскиот меморандум е чин на непријателство, сега останува јавноста да реагира