Воздухот во Скопје и утрово е нездрав за дишење

Воздухот во македонската метропола и утрово беше прекумерно загаден, покажуваат утринските податоци на двете водечки интернет страници кои ги објавуваат податоците за загаденоста на воздухот во светот. Така, според веб-страницата Iqair воздухот во Скопје утринава во 6 часот е нездрав за дишење, а градот е рангиран на 12-то место во светот според загаденоста. Индексот на загадувањето е 163, а најзастапени се штетните ПМ2,5 честички. На граѓаните им се препорачува да носат маски, да не излегуваат надвор и да ги држат затворени прозорците во своите домови.

И интернет страницата waqi.info објавува прекумерно загадување. Така, на пример, во Гази Баба, индексот на загаденоста е 175 и со тоа се дава предупредување дека воздухот е нездрав за дишење. Нездрав воздух е и во Ѓорче Петров каде измерениот индекс е 177…

Со ова воздухот во Скопје е прекумерно загаден веќе неколку дена. Надлежните треба да кажат дали се исполнети условите за преземање на соодветни мерки во вакви ситуации.

Претходна вестКонтролорите на летање денеска решаваат дали ќе штрајкуваат
Следна вестМВР со превентивни активности – „Петарди НЕ, безбедност пред се”