За десет години, 65.675 Македонци добиле бугарско државјанство

По разните претпоставки и нагаќања колку Македонци зеле бугарски пасош, денеска дилемата се разреши. Имено, за десет години, 65.675 Македонци добиле бугарско државјанство. Бугарската министерка за правда, Десислава Ахладова, на седница на парламентот објави дека од 1 јануари 2010 година до 22 октомври 2020 година вкупно 77.829 државјани на Македонија поднеле барање за бугарско државјанство.

Како што пренесуваат бугарските медиуми, во 77.726 од тие барања било наведено дека барателите имаат бугарско потекло, а од нив, бугарско државјанство добиле 65.675 лица.

Министерката Ахладова ги соопшти ваквите податоци одговарајќи на прашањето на пратеникот Христо Гаџев, според кој: „додека Македонците сакаат да извадат бугарско државјанство, во Северна Македонија се води недопустлива политика против Бугарија“.

Претходна вестПочината трудница од Ковид-19 одбивала да биде хоспитализирана
Следна вестУбаво: Запуштениот простор зад бараките во населбата „11 Октомври“ стана зелен парк