За пожарот над селото Вешала на Шара се бара воздушна поддршка

Се бара воздушна поддршка за да се стави под контрола пожарот над Вешала, што утрово зафати и букова шума, извести Центарот за управување со кризи, утрово.

ЦУК од утрово е во комуникација со институциите и силите за гасење на пожарот над село Вешала во Општина Тетово, што сè уште активен на недостапен терен, а со засилување на топлиот ветер што го засилува и огнот е зафатена букова шума.

Денеска, во 6.55 часот екипа од 10 вработени (ренџери) во Националниот парк „Шар планина“ од Тетово отидени на терен за гасење на пожарот. Од Националниот парк се бара и асистенција од другите надлежни институции што порано да се интервенира заради тоа што ренџерите со грбни ПП прскалки („напртњачи“) не ќе можеле да го локализираат пожарот.

Од терен е побарана итна воздушна поддршка заради неможноста пожарот да се стави под контрола.

Претходна вестПосебен сообраќаен режим во делови од Скопје
Следна вестВласта делеше милиони евра за субвенции, но земјоделието не пркна