Замолкнаа политичарите, на ред се граѓаните

По 20 дена во кои партиите и коалициите ја претставуваа својата понуда пред граѓаните, на полноќ заврши изборната кампања и почна изборниот молк пред неделните локални избори.

Правилата за изборен молк важат од 16 октомври, заклучно со 19 часот на 17 октомври. Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги соопшти дека за време на молкот, медиумите продолжуваат да известуваат за изборниот процес, но престануваат сите облици на изборно медиумско претставување, на учесниците во изборната кампања.

Според Изборниот законик, за прекршување на изборниот молк се смета емитувањето какви било информации, фотографии, аудио и аудиовизуелни материјали поврзани со или во кои учествуваат учесници во изборите, какви било облици на медиумско известување кои се отворено или прикриено во функција на нечија кампања и можат да влијаат врз одлуката на избирачите, податоци со кои се открива идентитетот на политички субјекти и/или поединци вклучени во инциденти или неправилности на денот на гласањето, како и изјави од кандидати во изборниот процес, од претставници на политички партии и од носители на функции во органите на власта.

В недела, на денот на изборите, гласањето ќе почне во 7 часот, а ќе трае до 19 часот.

Ова се седми локални избори и се избираат градоначалници и советници во 80 општини и Град Скопје. Граѓаните ќе избираат меѓу 299 кандидати за градоначалници и 572 кандидатски листи за членови на општинските совети со вкупно 10.532 кандидати. Право на глас имаат 1.824.864 граѓани запишани во Избирачкиот список.

На овие избори првпат се воведува уредот за биометриска идентификација на гласачите во постапката на гласање што треба да го гарантира правото еден гласач-еден глас и да спречи злоупотреби со краба на гласови.

Поради пандемијата со коронавирусот, гласањето и на овие избори, како и на претходните, ќе се одвива според безбедносни протоколи.

Државната изборна комисија (ДИК) првичните резултати од локалните избори добиени по електронски пат од општинските изборни комисии ги објавува сукцесивно, а резултатите врз основа на податоците од записниците од општинските изборни комисии во рок од 12 часа по завршувањето на изборите

Претходна вестСе отвори дупка од 10 метри на патот кај бањата Косоврасти, Дебар-Маврово е затворен
Следна вестОбвинителството ќе го следи изборниот процес и итно ќе постапува во случај на кривични дела