Бах: Израел не ја прекрши Олимписката повелба како што тоа го стори Русија и затоа може да учествува на Олимпијадата

Меѓународниот олимписки комитет, односно нејзиниот претседател Томас Бах одговори на прашањето зошто на Израел, за разлика од Русија, му е дозволено учество на Олимпијадата во Париз без никакви ограничувања иако и таму има воени дејствија со многу настрадани лица.

Според Бах, Израелскиот олимписки комитет не ја прекршил Олимписката повелба, додека Рускиот олимписки комитет направил сериозно прекршување, бидејќи барал на спортистите од Доњецк и Луганск да им биде дозволено да учествуваат на турнирите под нејзино знаме.

На крајот на 2023 година, ИОК објави прием на Игрите во 2024 година на спортисти од Русија и Белорусија во индивидуален неутрален статус, со исполнување на голем број критериуми. Во исто време, руските и белоруските тимови нема да учествуваат на олимписките екипни натпревари.

Претходно, Меѓународниот олимписки комитет им забрани на руски и белоруски спортисти да учествуваат на церемонијата на отворање на Олимписките игри во 2024 година во Париз. Инаку, според Џејмс Меклод, директор на Одделот за односи со националните олимписки комитети на ИОК, на Игрите во француската престолнина можат да се квалификуваат најмногу 55 руски спортисти, односно нивниот број ќе биде ограничен.

Претходна вестСе продава руинираната фабрика „Купрум“ во Хром, просторот е предвиден за домување
Следна вестФИНКИ утре ќе протестира, пред Владата ќе заседава Научно-наставниот совет на факултетот