Дали и Водно ќе биде „заштитено подрачје“ како Матка каде никнаа диви платформи?

Министерството за животна средина донело нацрт одлука дел од планината Водно да се прогласи за заштитено подрачје. Оваа одлука сега е достапна на веб страната на министерството, а на почетокот на февруари ќе се направи и јавна расправа во врска со истата каде се очекува да учествуваат пред се еко-активистите и други здруженија.

Одлуката е секако за поздрав бидејќи е обид-најава Водно да се заштити од уништување. Но скопјани се потсетија и на една друга заштитена зона, која безмилосно беше уништена и за тоа никој не одговараше: Матка.

-Супер е одлуката Водно да се заштити, но и Матка беше заштитена па никнаа диви платформи, врз кои некому му цутат бизниси…
-Кај нас заштитено подрачје нема моќ да спречи уништување на природата. И Охрид беше град на УНЕСКО, па дивоградбите си растеа како печурки по дожд!
-Заштитените подрачја во Скопје и Македонија се само за да се пофалиме дека природата ни е богата. Но, никогаш не биле причина да не ја уништуваме: Матка, Охрид, гасоводот на Водно- сето ова е само доказ… пишуваат скопјани на социјалните мрежи.

Покрај очекуваните вакви и слични коментари, има и такви во кои се инсистира да се стави цело Водно под терминот „заштитено подрачје“ за да не се случи да пораснат „елитни“ населби, или да се пробива планината заради гасовод.

Претходна вестНови 10 починати, 403 новозаразени и 339 оздравени од корона вирусот
Следна вестДимковска на виртуелно поетско читање во Њујоршко поетско кафуле