Дипломатски синдикат: Османи за конзул во Њујорк го испраќа штотуку вработениот во МНР, Мухаби Синани, кој не исполнува услови

Македонскиот дипломатски синдикат (МДС) го крева гласот против растечкиот тренд на разбивање на професионалноста и внатрешните регулативи во Министерството за надворешни работи (МНР), се вели во соопштението на МДС.

– Еклатантен пример за непочитување на внатрешните регулативи е упатувањето на г-нот Мухаби Синани на местото Генерален конзул во Њујорк, истото она место на кое министерот Османи не успеа да ја упати во тоа време ТВ презентерката Бесмира Ејупи. Имено, г-нот Синани, којшто од скоро е вработен во МНР од приватна фирма не исполнува услови за упатување во странство. Тој минатата недела веќе ги има одбрането тезите за упатување без притоа да има стекнато високо дипломатско звање кое е законски услов за именување на генерален конзул. Дополнително имаме информација и дека оваа недела Синани треба забрзано да полага испити во МНР за унапредување од три нивоа нагоре, како неговото упатување би било приспособено на законските барања за упатување на ниво на генерален конзул. Ваквото забрзано полагање за унапредување од низок во висок ранг на дипломат е противзаконско и спротивно на сите принципи на кариерно напредување, кое што е во директна спротивност со на градењето квалитетна и сериозна дипломатија, се вели во соопштението.

Исто така, наведено е таму, дознаваме дека се подготвува упатување на г-нот Илми Селами од Чаир за амбасадор во Будимпешта, поради подигање на партискиот рејтинг на господинот Османи во населбата Чаир.

– Како дипломатски синдикат не се согласуваме со хипер партизацијата на дипломатијата и нејзина служба во приватни или партиски интереси, особено пред избори. Професионалните стандарди мора да бидат светост за секое идно раководство на МНР. Забележуваме дека министерот Османи забрзано ги упатува своите најблиски соработници во странство, па така повеќе директори и други политички личности се упатуваат за амбасадори надвор од законски уредената процедура (без презентирање на тезите пред собраниската комисија за надворешна политика), а речиси целиот негов Кабинет забрзано се празни и заминува на различни позиции во странство, што навестува дека актуелното раководство се подготвува за големи промени во Министерствоито за надворешни работи, велат од Македонскиот дипломатски синдикат.

Тие бараат од следното раководство на МНР да ја прекине ваквата пракса и да обезбеди континуитет на раководењето на институцијата.

Претходна вестДивоградбите на охридското крајбрежје ќе се утврдуваат со посебен софтвер
Следна вестЕкспертите советуваа никој да не бара отштета, а за новиот рок за автопатот Кичево – Охрид да се преговара