Герасимовски: Општините ќе можат да конфискуваат дивоградби и да ги пренаменуваат

Општините во земјава ќе можат и да конфискуваат дивоизградните објекти и да им ја опредлеуваат намената, изјави денеска Горан Герасиомвски, градоначалникна скопската општина Центар. Тој објасни дека ова произлегува од донесените измени во Законот за управување со конфискуван имот, имотна корист, одземени предмети во кривична и прекршочна постапка от страна на македонското Собрание. Пред една година Герасимовски и општина Центар поднесоа Иницијатива за регулирање, конфискација и пренамена на бесправно изградени објекти до ЗЕЛС.

Станува збор за Иницијатива со која на сите локални самоуправи во државата им се дава можност за конфискација на бесправно изградените објекти на нивна територија и нивна пренамена во функција на општината.

-Прифаќањето на Иницијативата за конфискација и пренамена на бесправно изградени објекти и нејзино преточување во Законско решение е победа на Општина Центар но и сите други општини во државата. Собранието на 19 овој месец, го донесе Законот за управување со конфискуван имот, имот на корист, одземени предмети во кривична и прекршочна постапка, каде во Членот 66 е преточена Иницијативата која ја поднесов до ЗЕЛС со која се дава можност Агенцијата за конфискуван имот врз основа на одлука на Владата дивоградбата да ја предаде на општината. Ова значи дека ние општините имаме две можности или да го легализираме објектот или доколку има услови истиот да го урнеме во рок од 6 месеци од прием. Доколку одлучиме да го легализираме, ќе можеме да го дадеме на социјално ранливи категории на граѓаните или на користење за разни културни, пензионерски, младински домови, посочи Герасимовски денеска пред медиумите.

Новото Законско решение налага локалните самоуправи да не можат да го отуѓат објектот на градежни фирми или други субјекти кои се работат со недвижности. Тоа, всушност значи дека се иззема било каква можност за профит на сметка на нелегално изградените објекти. Новиот Закон за управување со конфискуван имот, имотна корист, одземени предмети во кривична и прекршочна постапка не се однесува за дивоградбите кои се на приватно земјиште, за кои веќе се води инспекциска постапка за рушење или се води постапка за легализација.

-Во државата има близу 100 илјади дивоградби, еве во Општина Центар има дивоизградени објекти и на државно земјиште и во зелена зона. За онеспособување на два такви поголеми објекти сумите се енормно високи, околу 5,5 милиони денари за две згради да ги оневозможиме да бидат функционални. Но сега со новото законско решение наместо дувло на бездомници како што најчеста е реалноста дивоградбите ќе можат да се пренаменат и за други потреби односно да бидат или пензионерски домови, креативни работилници или клубови за млади или пак предадени за социјално загрозени семејства, потенцира Герасимовски додавајќи дека сега градежниците ќе треба да се запрашаат дали ќе градат без одобрение за градба.

 

Претходна вестВнимавајте, лоши луѓе ја поткопуваат македонската хуманост
Следна вестУзурпирал земјиште и наплаќал паркинг кај поликлиниката „Бит Пазар“, доби кривична пријава