Германска министерка: Западен Балкан треба да биде во ЕУ, мора да ги затвориме ранливите крила за Русија

Германската министерка за надворешни работи, Аналена Баребок, се сети на Западен Балкан. Имено, таа предупреди дека ЕУ не може да дозволи постоење на „сиви зони“ на европскиот континент кои Русија ќе ги искористи за да го прошири своето влијание и да ги дестабилизира, а особено инсистираше на важноста на Западен Балкан.

Баербок денес заминува во посета на БиХ и Црна Гора, а нејзината средба со членовите на Претседателството на БиХ е најавена за вечер во Сараево.

– Западен Балкан е нераскинлив дел од Европа, затоа на земјите од тој регион треба да им се даде целосна поддршка во демократскиот развој и одржувањето на стабилноста. Не можеме да си дозволиме да имаме сиви зони насекаде во Европа и мора да сториме сè заедно за да ги затвориме сите крила што Русија може да ги користи за својата политика на дестабилизација, дезинформација и инфилтрација. Како ЕУ имаме заедничка домашна задача да бидеме на истиот пат кон иднината бидејќи ставаме повеќе столчиња на европската маса, вели шефот на германската дипломатија, алудирајќи на политиката за проширување на Унијата, која исто така треба да прифати земјите од Западен Балкан како членки.

БиХ во моментов е во фаза кога чека да види дали Европскиот совет ќе го одобри отворањето на пристапните преговори и евентуално датумот на нивниот почеток на седницата најавена за 20 и 21 март, но дотогаш мора да направи измени на изборниот закон.

Претходна вестНедозволиво: Уште 60-тина дена се на власт, а брзаат да направат енергетските зделки над 200 милиони евра
Следна вестПритвор за мажот што палеше казино во Битола: истурил бензин врз шест слот-машини