Градоначалникот на Куманово со порака и објаснување до Бучковски што е велепредавство

Парафразирањето на Владо Бучковски дека Македонците и Бугарите се еден народ во две држави (ставот на соседот) и повикот до нашите историчари да излезат од рамките на историографијата на поранешната држава (НОБ, АВНОЈ и АСНОМ) се чин на велепредавство, порача синоќа кумановскиот градоначалник Максим Димитриевски.

Во објавата на Фејсбук тој понатаму наведе дека ваквите обиди се наприфатливи.

Еве што уште во објавата напиша Димитривески:

 –Обидот на мала врата да се пласираат теориите дека за Бугарската страна е прифатливо дека Македонскиот народ постои од 1944 година е само потврдување на тезите дека ние сме вештачка творевина.

Ваквите изјави се спротивни на Македонските национални интереси и позиции, воедно спротивни и на Уставот и неговата Преамбула која се повикува на актите на Крушевското востание, АСНОМ и Референдумот од 91ва.

Во историјата на Македонија ваквите тези ги користеа изолирани поединци претставени од врховистичката пропаганда предводена од Ванчо Михајлов.

Денеска во 21ви век тоа го слушаме од Бучковски, поранешен Премиер исклучен од редовите на СДСМ, човек кој во партијата се обиде идеологијата да ја замени со клиентелизам, лојалност и интриги.

Како долгогодишен и активен социјалдемократ јавно се оградувам од ваквите изјави кои ги сметам за лични и погрешни и во ниту еден момент не можат да добијат суштинска подршка од мене, а верувам ниту од членството, а најмалку од јавноста, напиша Димитриевски.

Претходна вестMакедонските и бугарските историчари на онлајн средба, ќе го секцираат ли и Гоце Делчев?
Следна вестВМРО-ДПМНЕ од 17 часот повторно ќе ги блокира Владата и МНР