И во Бугарија протест на земјоделците

Стотици бугарски земјоделци денеска протестираа во Софија бидејќи, како што наведоа, Владата не презема ништо за да ги реши нивните се поголеми проблеми, а протестите ќе продолжат и утре.

Демонстрантите го повикаа бугарскиот министер за земјоделство Кирил Ватев да поднесе оставка поради неисполнување на ветувањата за олеснување на административниот товар на земјоделците, како и неможноста на државата да ги олесни нивните високи трошоци и падот на приходите.

Според извештаите, бугарските земјоделци, како и нивните колеги во другите делови на Европа, се фрустрирани од сегашните регулативи на Европската унија, тешкотиите што произлегуваат од зголемувањето на трошоците за набавка на ѓубрива и цените на енергијата поради војната во Украина, како и зголемениот увоз на неконкурентни земјоделски производи кои ги намалуваат цените на домашните производи.

Венцислав Варбанов, кој претседава со Здружението на земјоделски производители, рече дека „владата додава уште непотребни товари, наместо да бара некакво олеснување за земјоделците“.

Во меѓувреме, Националната асоцијација на производители на жито (НАЗ), која обединува голем број производители на жито во Бугарија, најави протестни акции за утре со почеток во 10 часот со неограничено времетраење.

Таа одлука членовите на тоа здружение ја донеле по денешната седница во Владата, бидејќи подрачните ограноци на НАЗ едногласно оцениле дека предлогот на државата е незадоволителен и неприфатлив.

По повод изјавата на премиерот Николај Денков дека се предвидува финансиска поддршка да добијат само производителите на жито кои можат да докажат загуба за 2023 година, здружението потенцираше дека бара некаков вид обештетување за сите производители на жито.

Претходна вестБез струја делови од општините Аеродром, Карпош и Сарај
Следна вестТричковски стрелец во дерби пресметката на АЕК Ларнака и АПОЕЛ