Индија оваа година станува побројна од Кина

Индија ќе ја престигне Кина како најнаселена земја во светот до средината на годината со речиси три милиони луѓе повеќе, покажаа проценките на ОН на 19 април. Населението на Индија ќе биде 1,4286 милијарди во споредба со 1,4257 милијарди на Кина на средината на годината, покажуваат податоците на Фондот за население на ОН.

Извештајот за состојбата на светското население покажа. Населението на Кина се намали минатата година за прв пат од 1960 година, кога милиони умреа од глад под катастрофалната земјоделска политика на Мао Це Тунг.

Пекинг ја прекина својата строга „политика на едно дете“, наметната во 1980-тите поради стравот од пренаселеност и во 2016 година им дозволи на паровите да имаат три деца во 2021 година.

Демографските податоци од Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА) покажуваат дека САД се трета, со проценета популација од 340 милиони, покажаа податоците достапни заклучно со февруари 2023 година, се вели во извештајот.

Иако Индија и Кина ја сочинуваат повеќе од една третина од проценетата глобална популација од 8,045 милијарди, растот на населението во двата азиски гиганти забавува, со многу побрзо темпо во Кина отколку во Индија.

Претходна вестБи пробал ли Ковачевски да биде градежен работник 10 часа во еден ден?
Следна вестСветскиот поетски патувачки фестивал „Прличев и Еминеску – поглед кон иднината“ во Охрид