Истрагата на внатрешната контрола ќе покаже зошто нема доволно обрасци – две и пол години ги лажеа граѓаните дека ќе нема проблеми со личните документи, вели Тошковски

Во гостување на емисијата „Само Интервју“, министерот за внатрешни работи Панче Тошковски се осврна на контроверзиите околу недостигот на обрасци за пасоши и фрустрацијата на граѓаните, откривајќи запрепастувачки детали и временски рокови кои ги оставиле граѓаните во неизвесност.

Тошковски без извинување изјави:

– Ако граѓаните треба да ме судат – нека ме судат мене, алудирајќи на одлуката да се запре толпата и турканиците на контролните пунктови во обид да се насочат операциите. Овој потег, иако има за цел ефикасност, предизвика јавна дебата и критики.

Тошковски вели дека за месец и половина очекува сите граѓани да добијат нови патни исправи.

Тошковски ги обвини СДС за недостигот на патни исправи и историја на дезинформации со цел измама на граѓаните која траела две и пол години.

Повторно ВМРО – ДПМНЕ се одговорни за тоа што немаме патни исправи? Две и пол години граѓаните беа лажени

Тошковски ја појасни временската рамка за пристигнување на обрасците за пасоши ги оспори тврдењата дека на денот на неговото преземање на функцијата биле примени 50.000 формулари. Наместо тоа, тој откри дека тие пристигнале следниот ден

Министерот ги истакна клучните датуми, посочувајќи дека на 18 август бил потпишан договор за 400.000 пасоши. На 4 декември се утврдува дека има техничка влада. На средината на декември се потпишува документ со кој се добива само 22.000 модели наместо договорените 400.000. Тошковски изрази збунетост од правното образложение за сукцесивност зад ова неочекувано намалување. Затоа е покрената внатрешна контрола.

Тошковски откри дека внатрешната контрола активно ја проверува ситуацијата, особено причината за значителното намалување на бројот на достапни обрасци за пасоши. Тој ја подвлече важноста од непристрасна истрага, ослободена од надворешни влијанија.

Претходна вестЖртва на тешка измама: 52-годишна охриѓанка со финансиска загуба од 5 илјади евра – уплатила за работа во странство преку оглас за вработување!
Следна вестВремето денес сончево и релативно топло