Жртва на тешка измама: 52-годишна охриѓанка со финансиска загуба од 5 илјади евра – уплатила за работа во странство преку оглас за вработување!

На 21.02.2024 година во 11.20 часот стигнала пријава во СВР Охрид, 52-годишна охриѓанка пријавила дека станала жртва на измамник. шема, што резултирала со финансиска загуба од 5.000 евра.

Според жртвата, во септември 2023 година наишла на оглас за работа на веб-страница што нуди вработување во странска земја. Заинтригирана, посегнала до лицето кое стои зад огласот, кое и ветило работно место во хотел. Истовремено, измамникот побарал значителна сума, наводно за покривање на трошоци како работна дозвола, годишно осигурување, дополнително осигурување на подолг период и депозит за стан.

Откако ги исполнила барањата и ги префрлила бараните средства, жената презела иницијатива да контактира со наводниот хотел. На нејзино разочарување, таа добива известување дека веб-страницата на хотелот е компромитирана/хакирана. Таа донела заклучок дека е жртва на измама.

Оштетената веднаш го пријавила настанот во Министерството за внатрешни работи и врски Охрид, поведувајќи истрага за измамата. Овој инцидент служи како остар потсетник за ризиците поврзани со онлајн понудите за работа и важноста на внимателното внимание кога се работи со непознати можности за вработување.

Претходна вестМакедонка е убиена во Германија
Следна вестИстрагата на внатрешната контрола ќе покаже зошто нема доволно обрасци – две и пол години ги лажеа граѓаните дека ќе нема проблеми со личните документи, вели Тошковски